Grenen, Skagen

Grenen

Vid Grenen möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt och utkämpar en ständig kamp om vem som är starkast. Gör en utflykt till den vindpinade sandremsan, där du kan stå med en fot i varje hav.

Grenen är den mest välbesökta av sevärdheterna på Skagens udde. Den smala strandremsan är ständigt i rörelse. Med vindens hjälp tillförs hela tiden ny sand som gör att den växer med sex till åtta meter om året, i nordöstlig riktning mot Sverige.

Parkeringen vid GrenenVid parkeringen finns bland annat en liten souvenirbutik och toaletter.

Ta en saltstänkt promenad och upplev när de brusande vågorna möts. Från parkeringen strax norr om Skagen är det en knapp kilometer ut till Grenen. Vid parkeringen finns ett servicecenter med turistinformation, toaletter och en liten butik med souvenirer. Intill ligger även en restaurang/kafé med utsikt över havet.

Sandormen Det är en skön promenad ut till Grenen, men den som inte vill/kan gå kan istället ta Sandormen.

Gå eller åk med Sandormen

Om du inte kan, eller orkar, gå ut till Grenen så är det härifrån som turen med Sandormen utgår (april-oktober). Sandormen är en traktor med passagerarvagnar på släp, som bekvämt tar dig ända ut till udden. Biljett köper du när du kliver på.

Promenadvägen till Grenen Promenadvägen ut till Grenen. Det är förbjudet att bada på Grenen, eftersom det bildas livsfarliga strömmar där de två haven möts. Det är dock tillåtet att vada, så den som vill får känna på den unika upplevelsen att stå med ett ben i varje hav.

Vada vid GrenenStå med en fot i varje hav längst ut på spetsen.

Grenen är ett eldorado för den som vill se örnar och andra rovfåglar. De samlas här innan de gör den sista flygningen över havet mot Sverige och häckningsplatserna i norr.

Skagen odde naturcenter

Skagen odde naturcenter

I närheten av Grenen ligger Skage odde naturcenter, där du kan lära dig allt om den nordjylländska naturen – sanden, vattnet och vinden. Naturcentret har ritats av arkitekten Jörn Utzon.

Vad händer när de två haven möts? Och hur uppstår det magiska ljuset? Naturcentret är ritat av den världsberömde danske arkitekten Jörn Utzon. Där finns ett galleri, butik och kafé.

Snabba fakta

Grenen är Danmarks nordligaste udde och ligger cirka tre kilometer nordöst om Skagens centrum. Grenen är en smal sanddyn med Skagerrakk på ena sidan och Kattegatt på den andra.

Varning! Det är förbjudet att bada vid Grenen, på grund av de starka och oberäkneliga strömmar som uppstår när haven möts.


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2023
Om Danmarkguiden