Indre by, stadsdel i Köpenhamn

Köpenhamns stadsdelar

Centrala Köpenhamn består huvudsakligen av fem stadsdelar, alla med ganska olika karaktär.

Indre by

Hjärtat av Köpenhamn. Här ligger den livliga gågatan Ströget, kanalkvarteren kring Nyhavn och flera av stans största sevärdheter, som nöjesparken Tivoli, det kungliga slottet Amalienborg, Rosenborgs slott, Nationalmuséet och Rundetårn.

Det sistnämnda är Europas äldsta fungerande observatorium, med fin utsikt över Köpenhamn. Köpenhamns turistinformation ligger i Indre by, precis intill Centralstationen.

KanalturTips! Åk med på en kanaltur om du vill få en överblick och upptäcka nya sidor av Köpenhamn. Turer utgår bland annat från Nyhavn.

Nørrebro

Invandrartäta Nørrebro är en av Köpenhamns hippaste stadsdelar, med designbutiker, många restauranger och ett myllrande gatuliv. Gillar du street food är det hit du ska gå, här finns den, från världens alla hörn.

Østerbro

En lite snobbigare del av Köpenhamn, längs butiksgatan Østerbrogade ligger trendiga butiker med vintage och inredning. Här ligger också flera av Köpenhamns bästa restauranger.

Köpenhamn har många parkområden, på Österbro ligger Fælledparken, centrala stans största. Sommartid invaderas den av Köpenhamnsbor som vill koppla av och ta en picknick i solen. Där arrangeras också många konserter.

Frederiksberg i KöpenhamnFrederiksberg, mellan Norrebro och Vesterbro, är en av Köpenhamns mysiga stadsdelar.

Vesterbro

Bakom centralstationen börjar Vesterbro, som förr var en ganska sliten och ruffig del av Köpenhamn. På senare år har stadsdelen rustats upp och blivit ett trevligt område där många familjer bor. I Vesterbro finns gott om billiga hotell och många trevliga kvarterskrogar.

Christianshavn och Amager

En vacker del av Köpenhamn, där bland annat den kända och omdiskuterade stadsdelen Christiania ligger.

Amager är en ö, delvis konstgjord, där bland annat flygplatsen Kastrup ligger. I Amager strandpark finns en lagun med flera stränder, för den som vill njuta av sol och bad mitt i Köpenhamn.

Köpenhamns historia

År 1536 blev Köpenhamnn officiellt Danmarks huvudstad. Stadsplanen är till stor del ett verk av Kristian IV, som var en framgångsrik byggherre. Han lät bland annat bygga Börsen, Holmens kirke, Rosenborgs slott och Tøjhuset. Staden brann ner vid två tillfällen, 1728 och 1795.

I modern tid har Köpenhamn vuxit utanför sin kommungräns och sträcker sig nu in i flera omgivande orter, som exempelvis Gentofte, Brøndby och Glostrup. Det område som utgörs av sammanhängande bebyggelse kallas Hovedstadsområdet och har ca 1,2 miljoner invånare. Området omfattar sju hela kommuner, samt delar av ytterligare elva.
Källa: Wikipedia.