Århus

Århus är en skön mix av ungt och gammalt. 35.000 studenter sätter sin prägel på staden och dess nöjesliv. Det är också en av Danmarks äldsta städer och det finns massor att se för den som är intresserad av historia.

Shopping i centrala Århus

Århus befolkning är betydligt yngre än genomsittet, tack vare det stora universitetet. Det märks också på nöjesutbudet, som endast får se sig besegrat av Köpenhamn. Mysiga Åboulevarden är samlingspunkten för den som vill ta ett glas, äta gott och umgås med vänner - eller kanske finna nya. Längs ån som skär genom centrum ligger kaféer och restauranger på rad, nästan ända ner till hamnen.

Även när det gäller shopping är Århus något utöver det vanliga, med över 600 butiker längs gator och gränder i centrum. Trendiga Bruuns galleri är stans senaste shoppingcenter med 90 butiker, fokus ligger på mode, design, inredning och upplevelser.

Åboulevarden i Århus

Århus har anor från 700-talet då vikingar slog sig ned ungefär vid den plats där Domkyrkan står idag. Vill du veta mer om vikingar ska du göra ett besök på Moesgård Museum, som även har mycket annat att locka med. Århus mest populära sevärdhet är Den gamle By, där man får uppleva en dansk stad som den såg ut för 100 år sedan. Andra intressanta museum är till exempel Bymuséet, Naturhistoriska och Konstmuséet Aros.

Mitt i Århus

Med sitt läge mitt på Jyllands östkust är Århus en viktig hamnstad. Sommaren 2007 var staden värd för Tall Ships Race.

Kanske är det det allt det här sammantaget som gör att Århus brukar kallas för "världens minsta storstad".

Snabba fakta

Århus är Danmarks näst största stad med ungefär 300.000 invånare, belägen mitt på Jyllands östkust. Vid Århus Universitet läser 35.000 studenter, och där finns också ett stort antal forskningsinstitutioner.

Århus karta/flygfoto

 Stor karta

Mer om Århus:

Århus City shopping
Hotellrum i Århus
Århus kommun
Århus Turistinformation
Århus Universitet
Ströget i Århus
Det gamla Århus


Copyright © Danmarkguiden.se 2015. All rights reserved. | Om Danmarkguiden