Legoland

Säg det barn som inte älskar en dag bland 60 miljoner legoklossar, massor av häftiga åkattraktioner, vilda västern, pirater och spännande klätterställningar. Det är inte konstigt att Legoland under många år varit Danmarks mest besökta familjeresmål.

Legoland är indelat i sju olika "land" och det första som möter en innanför entrén är det som gör Legoland unikt bland nöjesparker: Miniland. I denna imponerande del av Legoland kan man göra en jordenruntresa i miniatyr och se berömda byggnadsverk från hela världen.

Bild från Legoland

Allt är byggt i lego, från hela stadsdelar i Köpenhamn till Kennedy Space Center. Se Vita huset, Taj Mahal, norska oljeriggar, flygplatser och slott som Amalienborg (bilden här ovan). Och inte nog med de otroligt autentiska legomodellerna. Bilar, båtar och flygplan rör på sig! Broar går upp när båtar ska passera och bilarna ställer sig snällt i kö och väntar. Man kan gå runt en bra stund och titta och upptäcker nya detaljer hela tiden. 2011 öppnade en ny del av Miniland: Star wars, där man får uppleva sju scener från de populära filmerna, uppbyggda av 1,5 miljoner legobitar. Totalt har över 59 miljoner legobitar använts för att skapa alla legomodeller och legofigurer på Legoland.

2014 års stora nyhet var Haunted house, ett hemsökt hus där man möter spöken, vampyrer och fladdermöss. Prova den galne vetenskapsmannens experiment och gå inte vilse i spegellabyrinten!

När Legoland öppnade portarna till säsongen 2015 så kunde man stolt presentera världens största legobygge, en 13 meter lång X-Wing Starfighter, byggd av 5,3 miljoner legobitar. I år öppas också en helt ny Star Wars-legobutik på Legoland och den 20-21 juni är det temadagar om Star Wars i parken.

Polarland, som öppnade 2012, är den största utbyggnaden i Legolands historia. På 12 500 kvm finns bland annat åkattraktionen Polar X-plorer och ett pingvinland.

Polarland, nyhet 2012

2012 gjorde pingvinerna entré i nya
storsatsningen Polarland.

  - Polar X-plorer har en toppfart på 65 km/t, och tar gästerna genom isvattenfall in i ett stort berg. Där brakar man igenom isen i ett fritt fall på fem meter, innan tåget sänker farten och man får uppleva en pingvinsafari, säger Legolands utvecklare Tom Christiansen.

De allra minsta barnen har sitt eget Duplo Land, med klättervänliga små byggnader, fordon och rutschbanor. Det finns också en spännande monorailbana högt över marken och små miniflygplan om barnen kan åka. Piratland och riddarborgen Knights Kingdom är himmelriket för alla som gillar pirater, riddare och prinsessor. I riddarborgen finns en bergochdalbana, den slingrande draken Dragon som bjuder på en hisnande åktur. Adventure Land lockar med lite äventyrligare aktiviteter som djungelracerbilar, forsfärd, vikingaskepp med mera.

Legoland ligger alldeles intill Billunds Internationella flygplats, Danmarks näst största, och flygplanen som hela tiden lågsniffar över Legoland är jättespännande för familjens minsting. Det blir lite av en bonusattraktion, men glöms så småningom bort bland allt annat kul.

I Legoredo Town förflyttas man till Vilda Västern och får känna på livet bland cowboys och indianer. Ta en dricka på saloonen, grilla bröd över öppen eld eller kika in hos indianhövdingen i hans wigwam. I Lego City kan barn över åtta år gå i trafikskola och ta körkort med små elektriska minibilar.

Adventure Land, äventyr på Legoland
Undervattensvärlden Atlantis är byggd kring ett akvarium fullt av exotiska fiskar. Man får också chansen att kela med havsinvånare som krabbor och musslor under överinseende av personal.

Det känns som om man skulle kunna sitta i en evighet och rabbla upp alla attraktioner - det finns helt enkelt hur mycket kul som helst! En fullständig översikt över alla delar av Legoland finns här på Legolands interaktiva översiktskarta. Samtliga attraktioner ingår i inträdesavgiften. Skönt att inte hela tiden behöva hantera pengar och biljetter. 2015 kostar entrén 299 dkk (3-12 år samt seniorer 65+) eller 329 dkk (13-64 år). Barn under tre år får hänga med gratis. Om man köper biljetterna online på Legolands sajt senast 7 dagar före besöket så får man 15 procents rabatt.


Snabba fakta

Legoland ligger mitt på Jylland, strax utanför Billund. Att nöjesparken placerats här är inte konstigt, strax intill ligger nämligen Lego A/S huvudkontor. Lego är en dansk uppfinning och det var här allting började på 50-talet. Lego är idag en världsomspännande koncern med drygt 9.000 anställda, varav nästan hälften i Billund. Legoland i Billund öppnade 1968 och idag finns Legoparker även i Tyskland, USA och England.

Legoland Image Banner 250 x 250

Bilder från Legoland

Legoland Image Banner 250 x 240

Copyright © Danmarkguiden.se 2017. All rights reserved. | Om Danmarkguiden