Mön och Möns klint

Klinten tar nästan andan ur en. Från högsta punkten stupar de vita klipporna 140 meter rakt ner i havet som färgas smaragdgrönt i solskenet.

Möns Klint

Man kan se de vackra naturscenerierna från toppen av klipporna, där bokskogen plötsligt tar slut vid ett stup. Längs den nästan 7 kilometer långa klinten finns flera utsiktsplatser där man kan beundra de vita kalkstensklipporna som bildar en stark kontrast till det smaragdgröna havet.

Eller så tar man den långa trappan ner till den svarta strandremsan. Stranden består av flintasten, därav den svarta färgen, och löper likt ett smalt band utmed hela klinten. Men det gäller att se upp. Ras har förekommit och det är ofta helt eller delvis avstängt, kolla noga vad som gäller.

Precis vid början av klinten ligger Geocenter Möns klint, ett upplevelsecentrum där man får lära sig mer om natur och geologi och får svar på frågan om hur klinten kom till. Där finns interaktiva utställningar och en toppmodern 3D-biograf som visar film från National geographic. Från Geocenter utgår också guidade turer längs klinten, både till fots och med mountainbike. För den som vågar finns också en äventyrsklättring på linor i trädtopparna.

En kvarts promenad från klipporna vid Möns klint ligger Klinteskoven, där orkidéerna blommar under sommaren. Ett 20-tal arter växer här.

Klinten är det som gjort lilla Mön känt långt utanför Danmarks gränser, men ön har mycket mer som lockar. Badstränder, till exempel. Runt ön finns massor av riktigt trevliga stränder. I den lummiga parken Liselund ligger Liselunds slott, ett mycket litet slott som känns som hämtat från sagornas värld med sitt halmtak.

Varje tisdag under juli och augusti är det marknad i Stege, med marknadsknallar och levande musik. I Stege ligger också Möns Museum Empiregården som berättar om livet förr på land och till sjöss.

Klintholm Fiskerihavn är en modern fiskehamn där man kan se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst. Från Klintholm utgår också båtturer för den som vill se klinten från havet. Turerna går sommartid.

I september varje år hålls litteraturdagarna Verdenslitteratur på Møn, där många kända danska och internationella författare medverkar.

Snabba fakta

Mön är en ö på 240 kvadrat-kilometer (något större än Hisingen) som ligger strax sydost om Själland (broförbindelse finns). Mön ligger i Vordingborgs kommun och i huvudorten Stege bor cirka 12.000 personer. Ön är mest känd för sin natursköna Klint, där kritvita klippor stupar brant ner i havet. Mön har också många fina badstränder.

Mön karta/flygfoto

Större karta

Bilder från Mön


Copyright © Danmarkguiden.se 2019. All rights reserved. | Om Danmarkguiden